Ingatlan adás-vétel, ajándékozás

Az ingatlannal kapcsolatos ügyvédi munka talán az egyik leggyakoribb, legáltalánosabb ügyvédi tevékenység, mégis a legtöbb ügyvédi hiba is e körben fordul elő. Sokéves tapasztalattal járok el az ingatlanok adásvétele, ajándékozása, cseréje kapcsán. Az adásvétel során rengeteg szempontot figyelembe kell venni, állami támogatás, CSOK
igénybevételét, lakáshitel igénylését, azt, ha végrehajtás alatt álló vagy jelzáloggal terhelt ingatlan a szerződés tárgya, mely mind más és más szerződést és ügyintézést kíván. E körben Ügyfeleimnek teljes körű szolgáltatást nyújtok, a szerződések, okiratok megszerkesztésétől a földhivatali és adóhivatali ügyintézésen át szükség esetén bankokkal
vagy végrehajtóval való egyeztetésig. Az adásvétel során kiemelkedően fontos a költségek csökkentése, az adóterhek optimalizálása. Szja (személyi jövedelemadó), illeték és egyéb fizetési kötelezettségek törvényes kereteken belül, jogszabályok adta lehetőségek szerint csökkenthetők megfelelő szerződési konstrukcióval, gondos eljárással. Az adásvételek többsége banki kölcsön igénybevételével történik, melyhez elengedhetetlen a bank által
megkövetelt tartalmi és formai követelmények betartása a szerződés szerkesztése során. A bankok eltérő követelményeket támasztanak a szerződéssel kapcsolatban, melyet eljáró ügyvédként ismernem kell, bármelyik magyarországi banknál igényelne kölcsönt ingatlan vásárlásához, én olyan szerződést készítek, amelyet a bank biztosan elfogad.

Mit tartalmaznak az adásvétel jogi költségei?

Amikor egy ilyen jelentős lépésről van szó, fontos, hogy bölcsen válasszon jogi képviselőt. Az ingatlanokra vonatkozó jogszabályok bonyolultak és folyamatosan változnak, és ha nem megfelelő konstrukciót alkalmaz, az sokkal többe kerülhet, mint egy jól átgondolt, ingatlanjogi és adójogi szempontból is korrekt megoldás. Lehet, hogy talál olyan ügyvédet, aki pár tízezer forintért készít egy két-három oldalas szerződést, ami akár jó is lehet, de ha bármi probléma merül fel, úgy nincs megfelelő védelme. Gyakran előfordul, hogy az ügyfél igénye és lehetősége nincs megfelelően feltérképezve az ügyvéd által. Ez a későbbiekben komoly költségeket és problémákat okozhat.

Az ingatlanokra vonatkozó jogszabályok bonyolultak és folyamatosan fejlődnek, és valaki, aki ezen a területen dilettál, egyszerűen nem rendelkezik a megfelelő ismeretekkel ahhoz, hogy megfelelően megvédje az Ön jogait, sem a befektetését. Minél több tapasztalattal rendelkezik az ügyvéd az ingatlanügyletek terén, annál jobb. Laikusan fogalmazva, olyan valakit szeretne, aki „mindent látott”.

Az is fontos, hogy a kezdeti konzultációt arra használja fel, hogy megbizonyosodjon arról, hogy jól érzi magát a potenciális jelöltnél. Őszintének, magabiztosnak, megbízhatónak és készségesnek tűnik? Ha bármi furcsának, túl szépnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, vagy kényelmetlenül érzi magát, akkor folytassa a keresést.

Ez egy jó alkalom arra is, hogy megkérdezze, mennyit kér az ügyvéd. 

Az ingatlanügyletek már így is tele vannak váratlan költségekkel és bizonytalanságokkal. Ne okozzon felesleges meglepetéseket.

Ingatlan adásvétel, ajándékozás

Az adásvételi szerződések során az ügyvédi munkadíj leginkább az ingatlan forgalmi értékéhez igazodik, amelyet az ügy egyszerűsége-bonyolultsága befolyásol, melyhez minden esetben meg kell vizsgálni a teljes folyamatot, ugyanis minden adásvételi szerződés más veszélyeket, buktatókat hordozhat magában és különböző feltételeknek kell megfelelniük (pl. CSOK, lakástakarék, fundamenta, banki hitel), illetve a termőfölddel kapcsolatos szerződések is speciális szabályok betartását követelik meg.

Az ügyvédi díj magában foglalja a teljes ügyintézést, így többek között az okiratszerkesztést, az adóhatóság, valamint a kormányhivatal előtti eljárást is és a felmerülő valamennyi költséget (földhivatali eljárási díjat, tulajdoni lap díját, stb.).

Az ingatlanra vonatkozó ügyvédi díj meghatározása az ügy pontos ismerete nélkül nagyon nehéz. Mindenképp javaslom, hogy vegye fel velem a kapcsolatot akár telefonon, akár e-mailen, és röviden átbeszéljük, hogy mik az igények és lehetőségek. Egy rövid konzultációval mindenképp jól jár, hiszen semmire nem kötelezi, nem kerül pézébe, de felvázolom a jogi lehetőségeit, amit akkor is tud kamatoztatni, ha végül nem bíz meg a
munkával.

Minden megkeresésre 72 órán belül válaszolok

Lépjen kapcsolatba velem